Συνεχίζονται με επιτυχία οι σκακιστικές εκδηλώσεις στην Ικαρία

 

Πρωταθλητές, πρωταθλήτριες και πολλά παιδιά στους σκακιστικούς αγώνες της Ικαρίας!

 

Ξεπερνάει κάθε προσδοκία η επιτυχία των σκακιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην Ικαρία, στο πλαίσιο του 2ου Σκακιστικού Φεστιβάλ Αιγαίου

Τους αγώνες τιμούν με την παρουσία τους παίκτες με εντυπωσιακούς τίτλους καθώς και πολλά παιδιά!

Η λιτή τελετή έναρξης στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Φανούρης Καρούτσος, ο αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς, εκπρόσωποι συλλόγων και γονείς παιδιών από τους Φούρνους, τις Ράχες και τον Άγιο Κήρυκο, συνοδεύτηκε από αγώνες με συμμετοχή 44 σκακιστών και σκακιστριών, από τους οποίους τα 34 ήταν παιδιά! Χρυσά μετάλλια ανά ηλικιακή κατηγορία κέρδισαν οι Ι. Τζουτζάκης,  Ευ. Μάζαρη, Κ. Μπαμπούρης, Τ. Χατζής, Δ. Μενέγκης, Κ. Γλαρού, Ιππ. Κράτσας, Ηλ. Αχλαδή, Δ. Μικέδης, Κ. Μαούνης, Ικ. Σκότης, Δ. Μικέδη, Στ. Πετράκης, Κ. Θώδου

Προηγήθηκε επίδειξη σιμουλτανέ (ταυτόχρονο παίξιμο εναντίον πολλών αντιπάλων), με σολίστ τον πρωταθλητή Αιγαίου Βασίλη Σαράντο, ο οποίος σημείωσε 16 νίκες σε ισάριθμες παρτίδες. 

Ο πρωταθλητής Αιγαίου Βασίλης Σαράντος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 16 αντιπάλους!

 

Παρτίδα χωρίς οπτική επαφή

Κατά τη διάρκεια των αγώνων πραγματοποιήθηκε αγώνας μπλάιντ (τυφλό σκάκι), ανάμεσα στην πρωταθλήτρια του Πανελλήνιου Όπεν Γυναικών Ζέττα Γράψα και στον πρωταθλητή Ικαρίας Γιώργο Τέσκο, το οποίο κέντρισε το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Κάτι που σχολιάστηκε ευμενώς ήταν το έκδηλο ενδιαφέρον του δήμαρχου, ο οποίος δεν περιορίστηκε στην κήρυξη της έναρξης των εκδηλώσεων, αλλά παρέμεινε επί δίωρο στον χώρο παρακολουθώντας την εξέλιξη των αγώνων και συζητώντας με ντόπιους και φιλοξενούμενους.

Η παρτίδα μπλάιντ  έγινε στο πλαίσιο ματς πέντε ξεχωριστών παρτίδων. Ο Τέσκος νίκησε στην παρτίδα κλασικού χρόνου σκέψης και στο freestyle chess (τυχαία αρχική τοποθέτηση κομματιών) και η Γράψα στο μπλιτς (πολύ γρήγορο σκάκι) και στο μπλάιντ, ενώ η παρτίδα ράπιντ (γρήγορο σκάκι) έληξε ισόπαλη. Τελικό σκορ ισόπαλο 2,5-2,5.

Η Ζέττα Γράψα και ο Γιώργος Τέσκος στην παρτίδα μπλάιντ. Τις κινήσεις στη μεγάλη σκακιέρα αναπαριστούν η Αναστασία Αβραμίδου και ο Λεωνίδας Περιστερίδης.

 

Η πρώτη διοργάνωση με διεθνή αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε ήταν το Τουρνουά Ράπιντ εις μνήμη του σκακιστή της Ικαρίας Δημήτρη Νταντσένκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο χρόνια σε ηλικία μόλις 35 ετών. Τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν η Αναστασία Αβραμίδου, ο Βασίλης Σαράντος και η Μαριάννα Στεφανίδη. Στο Παλαιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου διεξάγεται καθημερινά το Σεβενίγκεν Αιγαίου.

 

Πρόγραμμα επόμενων ημερών

Την Πέμπτη 21/3, ώρα 11.45, η πρωταθλήτρια Ελλάδας Μαριάννα Στεφανίδη και άλλοι σκακιστές και σκακίστριες θα επισκεφθούν το 2ο  Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου, στον Άγιο Παντελεήμονα, για να μιλήσουν και να παίξουν σκάκι με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου.

Το Σάββατο 23/3, ώρα 8 μ.μ., στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Παλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου θα προβληθεί κινηματογραφική ταινία για την ζωή και την σκακιστική πορεία του παγκόσμιου πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ και θα γίνει διάλεξη με ομιλήτριες την Λεμονιά Αβαγιάννη και την Μαριάννα Στεφανίδη.

Την Κυριακή 24/3 οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στις Ράχες. Ο Δήμος Ικαρίας θα διαθέσει λεωφορείο για μικρούς και μεγάλους σκακιστές και σκακίστριες, καθώς και για συνοδούς μικρών παιδιών. 

Προγραμματισμένη αναχώρηση από τον Άγιο Κήρυκο στις 2 μ.μ.  και, με στάσεις σε Καραβόσταμο, Εύδηλο και Κάμπο, άφιξη στον Άγιο Δημήτριο στις 4 μ.μ. 

Εκείνη την ώρα θα αρχίσουν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λιτάνη» οι αγώνες μικρών και μεγάλων, θα ακολουθήσει διάλεξη και γύρω στις 7.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης. Προγραμματισμένη ώρα επιστροφής στις 8 μ.μ., με προβλεπόμενη άφιξη στον Άγιο Κήρυκο στις 10 μ.μ. Τον συντονισμό της μετακίνησης θα έχει η Γ.Γ. του Σ.Ο. Ικαρίας Λεμονιά Αβαγιάννη (6982184521, avag.lemi@yahoo.gr).

Τις δεκαπενθήμερες δράσεις, υπό την έγκριση της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, διοργανώνουν ο Δήμος Ικαρίας, η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι το ξενοδοχείο Μαρία – Έλενα και η ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με το Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου, προσφέροντας δωρεάν μετακινήσεις σκακιστών και σκακιστριών προς και από την Ικαρία.

 

Scroll to Top