Επιστολή ΤΕΣΣΑΙΓ προς ΓΓΑ για την επαπειλούμενη διαγραφή σωματείων της

ΤΕΣΣ ΑΙΓΑΙΟΥ 26 Ιανουαρίου 2024

Προς τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού

Κοινοποίηση:
– Γραφείο Πρωθυπουργού
– Αναπληρωτή Υπουργό Αθλητισμού Ι. Βρούτση
– Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία

Αξιότιμε κύριε Γιώργο Μαυρωτά,

Η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου παρακολουθεί με ανησυχία την επαπειλούμενη διαγραφή 97 σκακιστικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα με αιτιολογικό την μη έγκαιρη εγγραφή τους στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της ΓΓΑ. Τα 9 από αυτά τα υπό διαγραφή σωματεία αντιστοιχούν σε 9 νησιά του Αρχιπελάγους και αποτελούν την πλειονότητα των σκακιστικών πυρήνων (9 από τα 14). Θα χαθούν σχεδόν τα δύο τρίτα από το σκακιστικό δυναμικό του Αιγαίου. Σε ορισμένες περιοχές απώλειες θα είναι πολύ μεγάλες: Θα χαθεί το 100% από τις Κυκλάδες, το 100% από την Π.Ε. Σάμου και το 66% από τα Δωδεκάνησα.

Απειλούνται με διαγραφή σωματεία με ξεχωριστή δραστηριότητα σε έναν ή περισσότερους ιδιαίτερης αξίας τομείς, όπως τα μαθήματα σε παιδιά, η ενσωμάτωση προσφύγων σε σκακιστικές εκδηλώσεις, ισότιμη συμμετοχή τυφλών σκακιστών και σκακιστριών σε αγώνες, η διοργάνωση διεθνών τουρνουά παγκόσμιας εμβέλειας, η πραγματοποίηση εσωτερικών πρωταθλημάτων, η συμμετοχή σε διεθνείς διαδικτυακούς αγώνες και η διάδοση του σκακιού σε απομονωμένα νησιά.

Η ΓΓΑ τοποθετεί τον πήχη της διαγραφής όχι με κριτήριο την αγωνιστική δράση ή την οργανωτική ικανότητα ή την αξιολόγηση μεθόδων διδασκαλίας ή την αποτελεσματικότητα διάδοσης του κορυφαίου πνευματικού αθλήματος, αλλά με κριτήριο την ανταπόκριση σε μια διαδικασία έγκαιρης εγγραφής στο μητρώο, που δεν δέχεται πλέον εγγραφές!

Κινδυνεύει να διαγραφεί σωματείο που επί μισό περίπου αιώνα προβάλει το Αιγαίο μέσα από διοργανώσεις και η Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία έχει εντάξει την φετινή διοργάνωση στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της!

Κινδυνεύει να διαγραφεί σωματείο που κατάφερε να σταθεί όρθιο ύστερα από λεηλασία των γραφείων και του εντευκτηρίου του, με ζημιά χιλιάδων ευρώ, καθώς και ύστερα από την καταστροφή του δεύτερου εντευκτηρίου του σε άλλη κωμόπολη, ως συνέπεια του καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί, γεγονότα για τα οποία η ΓΓΑ απαξίωσε να στείλει ένα μήνυμα συμπάθειας και μήνυμα ηθικής συμπαράστασης…

Κινδυνεύει να διαγραφεί σωματείο επειδή το τελευταίο δικαιολογητικό για την εγγραφή του στο μητρώο στάλθηκε μόλις μία ώρα μετά την εκπνοή της προθεσμίας!

Μόνο αρνητικά σχόλια μπορεί να προκαλέσει αυτή η αντιμετώπιση από όσους Έλληνες και Ελληνίδες έχουν υποστεί ταλαιπωρίες από μεγάλες καθυστερήσεις και αναβολές στις δοσοληψίες τους με το Δημόσιο. Τιμωρείται ο σύλλογος επειδή δεν πρόλαβε να στείλει το τελευταίο δικαιολογητικό στη χαραμάδα του χρόνου και δεν τιμωρείται η ΓΓΑ που επί έξι μήνες δεν βρήκε τον χρόνο να ενσωματώσει το τελευταίο δικαιολογητικό στα προηγούμενα, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής.

Παρά το γεγονός ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σκακιστικά σωματεία των νησιών μας είναι μεγαλύτερα, δεν ζητάμε προνομιακή μεταχείριση. Ζητάμε να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για επαρκή χρόνο και να δοθεί παράταση δικαιώματος εγγραφής στα αθλητικά σωματεία ώστε να αποφευχθούν οι διαγραφές.

Θεωρούμε τα παραπάνω απολύτως υλοποιήσιμα και πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσουν ευεργετικά προς τα αμιγώς ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία.

Με τιμή
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΖΕΛΕΠΗΣ»
Α.Σ. ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΡΟΔΟΥ «ΙΠΠΟΤΗΣ»
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΣΑΜΟΥ ΜΕΛΙΣΣΟΣ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑΣ ΧΙΟΥ
ΠΛΟΗΓΟΣ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΑΙΑΣ ΠΑΡΟΥΛΕΣΧΗ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΒΕΝΙΑΜΙΝ Ο ΛΕΣΒΙΟΣ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΡΠΑΘΟΥ
ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΛΕΡΟΥ «ΖΑΤΡΙΚΙΟΝ»

Scroll to Top