Εφαλτήριο σπουδαίων διοργανώσεων στην Ικαρία και τον χειμώνα το 2ο Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Ικαρία οι ποικίλες δράσεις στο πλαίσιο του 2ου Σκακιστικού Φεστιβάλ Αιγαίου. Αγωνίστηκαν προσκεκλημένοι σκακιστές και σκακίστριες με εθνικούς και διεθνείς τίτλους, επιλεγμένοι παίκτες νησιών του Αιγαίου, καθώς και δεκάδες παιδιά από χωριά της Ικαρίας και από τους Φούρνους.

Πολύ θετικά σχολιάστηκε η ποικιλία των εκδηλώσεων: ατομικοί και ομαδικοί αγώνες με διεθνή αξιολόγηση, γρήγορο σκάκι, παιδικά τουρνουά, επιδείξεις σιμουλτανέ και μπλάιντ, ενημερωτική επίσκεψη στο Δημοτικό Σχολείο στον Άγιο Παντελεήμονα, μαθήματα, διαλέξεις, προβολή κινηματογραφικής ταινίας για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Ανατόλι Κάρποβ και άλλα.

Κορμός της ενδιαφέρουσας διοργάνωσης ήταν το εγκεκριμένο από την FIDE «Σεβενίνγκεν Αιγαίου Νίκος Ξενάκης», στο οποίο αγωνίστηκαν τρεις τετραμελείς ομάδες. Νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα που είχε ως πυρήνα τρεις σκακίστριες, οι οποίες διέπρεψαν: Η Μαριάννα Στεφανίδη και η Αναστασία Αβραμίδου σημείωσαν 7,5 βαθμούς σε 8 παρτίδες (από 7 νίκες και 1 ισοπαλία) και η Ζέττα Γράψα 5,5 (3 νίκες, 5 ισοπαλίες). Και οι τρεις παρέμειναν αήττητες! Δεύτερη τερμάτισε η ομάδα των τιτλούχων, έχοντας ως βάση τους Σπύρο Ιλαντζή (5), Βασίλη Σαράντο (5) και Φίλιππο Κοεράντ (4). Από την Μεικτή Αιγαίου ξεχώρισε ο Στέφανος Χαιρόπουλος (5 βαθμοί). Πολύτιμη εμπειρία από τη συμμετοχή τους σε ένα δυνατό τουρνουά απέκτησαν οι Αναστάσης Δελιέζος (13 ετών!), Λεωνίδας Περιστερίδης, Μανώλης Χατζηνικολάου, Ιωάννης Κουκουφίκης και Στέλιος Πούλος.

Τελετή λήξης στις Ράχες

Η πανηγυρική τελετή λήξης φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λιτάνη» Αγίου Δημητρίου και, ασφαλώς, συνοδεύτηκε από ποικίλες εκδηλώσεις. Η πρώτη εκδήλωση αφορούσε παιδιά. 16 αγόρια και κορίτσια έως 12 ετών αγωνίστηκαν σε ένα ανοιχτό τουρνουά, αποδεικνύοντας ότι διαθέτουν σκακιστική ωριμότητα. Μετάλλια πήραν οι τρεις πρώτοι της γενικής κατάταξης: 1ος Ιππ. Κράτσας, 2ος Λ. Μπεκιράι, 3ος Δημ. Μικέδης. Επίσης μετάλλια δόθηκαν στο πρώτο κορίτσι: Δέσπ. Μικέδη, καθώς και στον νικητή ανά ηλικία: Ίκ. Σκότης (κάτω των 8 ετών), Κ. Παπασημάκης (9), Αλ. Βρούλου (10), Ι. Κέφαλος (11), Αλ. Τσιαντίδης (12). Παράλληλα οργανώθηκε το Ομαδικό Ράπιντ «Ζωή Μουλά» (τέσσερις τετραμελείς ομάδες). Χρυσά μετάλλια ανά σκακιέρα πήραν οι Κ. Γομάτος, Δ. Καψιάνης, Δ. Μενέγκης, Γ. Μενέγκης. Και στα δύο τουρνουά διαιτήτευσαν η Μαριάννα Στεφανίδη, η Λεμονιά Αβαγιάννη και ο Αλέξανδρος Κέφαλος.

Ακολούθησε επίδειξη μπλάιντ από την Ζέττα Γράψα. Χωρίς να έχει οπτική επαφή με τη σκακιέρα αντιμετώπισε τους νεαρούς Νιλ Βορονίν και Δημήτρη Μενέγκη (συναποφάσιζαν για την επιλογή της καλύτερης κίνησης). Η πολλαπλά ενδιαφέρουσα παρτίδα έληξε ισόπαλη. Την διαιτησία και την μετάδοση των κινήσεων στη μεγάλη μαγνητική σκακιέρα είχε ο μετρ Σπύρος Ιλαντζής, ο οποίος έκανε σύντομο και περιεκτικό σχολιασμό.

Η Λεμονιά Αβαγιάννη μίλησε μπροστά σε πυκνό ακροατήρια για την άνιση αντιμετώπιση των σκακιστριών σε παγκόσμια κλίμακα. Στην ομιλία με θέμα «Γυναίκα και Σκάκι» ανέφερε χαρακτηριστικές συμπεριφορές και απόψεις. Χαιρετισμό εκ μέρους του φιλόξενου Πολιτιστικού Συλλόγου  Αγίου Δημητρίου «Λιτάνη» απηύθυνε η Χρύσα Κοιλιάρη. Οι δραστήριες σκακίστριες Ελένη και Ευαγγελία Μάζαρη και Λίνα Τσιγγερλιώτη κατάφεραν, παράλληλα με τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, να δημιουργήσουν μια πολύ ζεστή ατμόσφαιρα, να προσφέρουν νοστιμότατα σπιτικά κεράσματα (με «σήμα κατατεθέν», πλέον, την πολυσυζητημένη χορτόπιτα) και να γεμίσουν 4 ώρες με αγώνες, ανταλλαγή απόψεων και σχέδια για το μέλλον!

Ακολούθησαν βραβεύσεις από τον δήμαρχο Ικαρίας Φανούρη Κορούτσο και τον αντιδήμαρχο Ραχών Σωτήρη Κόχυλα. Και οι δύο παρακολούθησαν με ζωηρό ενδιαφέρον τις σκακιστικές δράσεις και μίλησαν θερμά για το Ικαριακό σκάκι και για τη διάδοση του στα παιδιά, υποσχόμενοι την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου!

Τις δεκαπενθήμερες δράσεις, υπό την έγκριση της Παγκόσμιας και της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, διοργάνωσαν ο Δήμος Ικαρίας, η Επιτροπή Σκακιστικών Σωματείων Αιγαίου και ο Σκακιστικός Όμιλος Ικαρίας. Χορηγοί των εκδηλώσεων είναι το ξενοδοχείο Μαρία – Έλενα και η ναυτιλιακή εταιρεία Dodekanisos Seaways, η οποία έχει συνδέσει το όνομά της με το Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου, προσφέροντας δωρεάν μετακινήσεις σκακιστών και σκακιστριών προς και από την Ικαρία.

Το Σκακιστικό Φεστιβάλ Αιγαίου φιλοδοξεί να γίνει θεσμός και να δημιουργήσει σκακιστική κίνηση και τον χειμώνα στο νησί μας. Η επιτυχία των φετινών δράσεων έθεσε τα θεμέλια για ακόμα σπουδαιότερη διοργάνωση το 2025, με περισσότερους προσκεκλημένους και με βλέψεις για αναβάθμιση σε διεθνές τουρνουά!

Scroll to Top